Nagrade

Belupu Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u Rusku Federaciju

15.06.2018.

natrag

Udruga Hrvatski izvoznici 15. je lipnja, u sklopu 13. konvencije hrvatskih izvoznika održane pod nazivom ‘Izvoz kao generator rasta i razvoja Republike Hrvatske’, Belupu d.d. dodijelila nagradu „Zlatni ključ” za najvećeg izvoznika u Rusku Federaciju u 2017. godini..

Konvencija je organizirana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike. Nagradu je, u ime Belupa, primio predsjednik Uprave Hrvoje Kolarić. U istoj su kategoriji bili nominirali i Pliva te Jadran Galenski laboratorij, dok je za najvećeg izvoznika u Bosnu i Hercegovinu proglašena Podravka.


„Tržište Ruske Federacije, na kom je Belupo prisutan pune 23 godine i s kojeg dolazi trećina prihoda s izvoznih tržišta, je tržište iznimno velikog potencijala. To je četvrto po veličini farmaceutsko tržište u svijetu, s ostvarenih 18 milijardi eura prometa u 2017. Na njemu posluje 1.500 farmaceutskih tvrtki, a Belupo se nalazi na 100. mjestu na ljestvici, prema tržišnom udjelu. Povećanjem portfelja preparata i sustavnim marketinškim pristupom, Belupo u Ruskoj Federaciji ostvaruje dvoznamenkaste stope rasta prihoda od prodaje poglavito u dermatološkom i kardiološkom portfelju lijekova, kazao je po završetku Konvencije predsjednik Belupove Uprave, Hrvoje Kolarić.


Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago ocijenio je da su izvoznici najbolji dio gospodarstva i gotovo jedini temelj na kojem se mogu graditi promjene. Kazao je da izvoznici, koji čine 15 posto poduzeća, zapošljavaju 51 posto od ukupnog broja zaposlenih, ostvaruju 62 posto investicija te 66 posto prihoda od prodaje. Nadalje, 73 posto svih ulaganja u Hrvatskoj dolazi od izvoznika, kao i 76 posto dobiti.


Nagradu ‘Zlatni ključ’ udruge Hrvatski izvoznici za najboljeg izvoznika 2017. godine u kategoriji velikih poduzeća dobila je Valamar Riviera, kod srednjih proizvođač fotonaponskih modula Solvis, a najbolji u kategoriji malih i mikro izvoznika je proizvođač peći i kotlova za pelete MCZ.