Nagrade

Belupu posebna nagrada za kontinuirano investiranje

27.10.2017.

natrag

Izborom najbolje velike, srednje i male proizvodne investicije „Lider invest“, poslovni tjednik Lider želi mijenjati sustav vrijednosti i doprinijeti da oni koji investiraju nastave to činiti i dalje te da u javnosti postanu istinski junaci.

Ovogodišnju posebnu nagradu redakcije Lider upriličenoj 27. listopada u zagrebačkom hotelu Westin dobio je Belupo za kontinuirano investiranje. Nagradu je Kseniji Punčikar, članici Belupove uprave uručio Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider.

Budući da je farmaceutika tehnološki vrlo zahtjevna grana industrije nužna su kontinuirana ulaganja. Na tom tragu, Belupov investicijski ciklus traje punih 46 godina, čulo se na svečanosti.  Za to je vrijeme Belupo u Ludbregu, a potom i u Koprivnici otvorio 6 tvornica lijekova, mikrobiološki laboratorij te suvremeno skladište gotove robe. Samo u posljednjih dvadesetak godina kompanija je investirala oko milijardu kuna u gradnju i opremanje proizvodnih kapaciteta. Zahvaljujući najsuvremenijoj proizvodnoj tehnologiji u Belupu se godišnje proizvodi  200 milijuna pakiranja različitih doza i oblika lijekova.

„Ovdje smo da odamo priznanje onima koji su se u nepovoljnim uvjetima za investiranje usudili ući u najtežu poslovnu disciplinu. Oni koji u Hrvatskoj kreću u proizvodne investicije su poput desetobojaca, moraju se savladati lokalni otpori, sva papirologija, a tek onda dolazi i briga o tržištu na koje se dolazi. Dojam je da nema proizvodnih investicija, međutim, ima ih, ali do prijave za nagrade je i dug put i treba uvjeravanja. Često puta jedan od razloga zašto ne žele je jer se boje problema. Želimo rušiti taj imidž i sustav vrijednosti i uspostaviti novi, da oni koji investiraju, koji su posudili novac i zaposlili ljude, spriječili da mladi ljudi odlaze iz zemlje, budu istinski junaci i Lidera i drugih medija“, poručio je glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović prilikom otvaranja završne manifestacije Lider investa za 2017. godinu.

Nagradu ‘100 posto Lider invest’ za najbolju veliku proizvodnu investiciju dobila je tvrtka ACG Lukaps, i to za izgradnju zgrade od 20 000 četvornih metara, povećanje proizvodnih kapaciteta sa 7 na 10 milijardi kapsula za lijekove godišnje, nabava novih tehnologija i  ulaganje u i istraživanje, vrijednu ukupno 262,5 milijuna kuna. Wollsdorf Components i Orada Adriatic dobile su nagradu Lider invest za najbolju srednju proizvodnju investiciju, a Rimac Automobili za najbolju malu proizvodnu investiciju.Priznanje Export Lider invest za investicije koje su najbiše doprinijele izvozu dobile su tvrtke TTO Thermotechnik i Ducati komponenti. Priznanje Employee Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju dobila je tvrtka Wolldorf Components, priznanje ECO Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša dobila je tvrtka Spin Valis Internacional, a posebno priznanje stručnog odbora Special Lider invest dodjeljeno je tvrtki Tabacco.