Mediji

Belupova nova tvornica najveća je proizvodna investicija u 2017. godini

24.10.2018.

natrag

Belupu je danas dodijeljena nagrada za najveću proizvodnu investiciju u Republici Hrvatskoj u 2017. godini poslovnog tjednika Lider.

Belupov investicijski ciklus traje punih 47 godina. Samo u posljednjih 18, u gradnju i opremanje novih proizvodnih pogona, uložili smo više od milijardu kuna, kazao je predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić primajući nagradu za najveću proizvodnu investiciju u Republici Hrvatskoj u 2017. godini, koju dodjeljuje poslovni tjednik Lider. Riječ je o investiciji vrijednoj 534,1 milijuna kuna za gradnju i opremanje nove tvornice krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova, koja je zaposlila 200 novih zaposlenika. Nagradu je Hrvoju Kolariću uručila izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske te državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikluš Žigman.

„Već treću godinu zaredom Lider prepoznaje, bira i nagrađuje najbolje u kategorijama velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija. To je priznanje svim do sada nagrađenim poduzetnicima, ali i poticaj ostalima. Suprotno dojmu, poduzetnici u Hrvatskoj, posebno srednji i mali, ulaze u brojne proizvodne investicije. Samo što to ostaje ispod radara. To ovom akcijom i nagradama želimo promijeniti", izjavio je Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider.

Kriteriji odabira bili su udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Uz to, investicija je morala stvoriti uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi, pridonijeti razvoju proizvodnje i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uvesti i razviti nove tehnologije, podići sigurnost i kvalitetu života građana, pridonijeti održivom razvoju i zaštiti okoliša te stvoriti dodanu vrijednost.

„Od osnutka kompanije do danas Belupo je u Ludbregu, a potom i u Koprivnici otvorio 6 tvornica lijekova, mikrobiološki laboratorij te suvremeno skladište gotove robe. Zahvaljujući najsuvremenijoj proizvodnoj tehnologiji godišnje u kompaniji se godišnje proizvodi 200 milijuna pakiranja različitih doza i oblika lijekova. Budući da je farmaceutika tehnološki vrlo zahtjevna grana industrije nužna su kontinuirana ulaganja, kako u proizvodne pogone i tehnologiju, tako i u ljude. Filozofija života i rada, zasnovana na kontinuiranu ulaganju kako u proizvodnju tako i u  zaposlenike te tržište omogućila nam je iskorak na 20 inozemnih tržišta, na kojima danas ostvarujemo više od polovice prihoda od prodaje, kazao je po završetku svečanosti predsjednik Belupove Uprave Hrvoje Kolarić.

„Naš je cilj do 2020. godine dostići barem 1,4 posto BDP-a privatnih ulaganja u razvoj. Ministarstvo gospodarstva i drugi vladini resori će temeljem analitike podataka na raspolaganju učiniti napore da bi se unaprijedio zakonodavni okvir kojim se potiču investicije i kako bi se omogućilo to ulaganje, kako kroz bespovratna sredstva Europske unije, tako i kroz druge vrste povlastica kako bi se potpomogli sektori gdje postoji najveći potencijal za rast produktivnosti i realan rast gospodarstva na dugi rok – kazala je Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

O INVESTICIJI BELUPA:

- Tvornica krutih i polukrutih i tekućih lijekova

- Vrijednost investicije - 534.116.422 kn

Investicijskim projektom postižu se:

1.  Novi prostori za proizvodnju i skladištenje

2.  Nove tehnologije koje omogućuju razvoj, istraživanje i  inovacije

3.  Mogućnost razvoja novih tehnologija (proizvoda)

Ciljevi investicijskog projekta

1. Ostvariti planirane strategije rasta i razvoja Belupa

2. Uložiti u proizvodne kapacitete kako bi mogli nastaviti udovoljavati zahtjeve i potrebe tržišta te zahtjeve domaćih i svjetskih regulatornih agencija uz poštivanje kvalitete kao imperativa svega

3. Širenje ponude i mogućnosti proizvodnje (transfer cjelokupnog proizvodnog procesa u Belupo za proizvode koji se kupuju od ugovornih partnera), pojednostavljenje i automatizacija proizvodnih procesa, povećanje njihove efikasnosti primjenom nove tehnologije

4. Fleksibilnost procesa radne snage

 

Izbor tehnologije definiran je karakteristikama pojedinih vrsta proizvoda odnosno dvjema proizvodnjama (proizvodnji polukrutih i tekućih oblika lijekova, te proizvodnji krutih oblika lijekova). Nova oprema omogućava proizvodnju svih oblika lijekova iz sadašnjeg proizvodnog portfelja i novog proizvodnog portfelja iz Belupovog pipeline-a (kruti, polukruti i tekući lijekovi).

Deset poduzeća iz Hrvatske dobilo je nagrade Lider invest 2018. Riječ je o tvrtkama koje su u posljednjih nekoliko godina u proizvodne pogone uložile ukupno 1,13 milijardi kuna i tako nedvojbeno pridonijele rastu hrvatskoga gospodarstva.

 

Nagrađeni su:

Belupo: 100% Lider invest – velika investicija.

Omco Croatia: 100% Lider invest – srednja investicija.

Metal Product : 100% Lider invest – srednja investicija.

Rabo: 100% Lider invest – mala investicija.

 

Uz nagrade 100% Lider invest Stručni odbor dodijelio je i posebna priznanja.

Bauwerk Boen: Export Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela izvozu.

LPT: Employee Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela zapošljavanju.

Lasselsberger-Knauf: ECO Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša.

Posebno priznanje za poticanje regionalnog razvoja dobila su poduzeća Multinorm i Akord.

Posebnu nagradu redakcije Lidera za kontinuirano ulaganje dobio je Grad-export.