Mediji

U osam mini ordinacija obavljeno preko tisuću mjerenja

27.04.2019.

natrag

„Živimo za zdravlje“ Belupov je slogan pod kojim se ove subote, 27. travnja, po 13. puta za redom, na glavnom koprivničkom trgu održala manifestacija Mjerenja zdravlja.

„Živimo za zdravlje“ Belupov je slogan pod kojim se ove subote, 27. travnja, po 13. puta za redom, na glavnom koprivničkom trgu održala manifestacija Mjerenja zdravlja. Veliki broj građana, njih 400-tinjak, za koje je mjerenje zdravlja i organizirano, posjetilo je našu manifestaciju i u kratkom vremenu kroz osam mini ordinacija izmjerilo svoje zdravlje. Naime, obavljeno je preko  tisuću pregleda koje su za Belupo odradili naši stalni zdravstveni suradnici, liječnici, medicinske sestre, farmaceuti te nutricionisti te se time još jednom pokazalo kako naši Podravci vode brigu o svom zdravlju te vole i žele prevenirati mogućim bolestima.

Trinaestu godinu za redom mjerili smo zdravlje, plesali, zabavljali se i dali još više za zdravlje svojih Koprivničanki i Koprivničanaca.

Belupo je ove godine svojim sugrađanima nudio mogućnost da kroz mini ordinacije izmjere krvni tlak, očni tlak, razinu triglicerida, ali i razinu šećera u krvi, procjenjivao se i rizik na osteoporozu te se provelo testiranje na hepatitis c. U Belupovom ljekarničkom savjetovalištu i ove je godine pažnja bila usmjerena na disanje jer je disanje osnovna potreba svakog organizma i bez disanja nema života, a naši farmaceuti marljivo su mjerili koliko kisika dobiva pojedinac te kakav je protok zraka u plućima Podravki i Podravaca. Od ove godine, novost je bilo i  Belupovo nutricionističko savjetovalište koje je dobilo svoje novo ruho te je bilo pretvoreno u mini ordinaciju koju su posjetitelji vrlo rado posjećivali te u njoj dobivali informacije o indeksu tjelesne mase, detaljnoj analizi sastava tijela, ali i nezaobilazno savjetovanje o zdravoj i pravilnoj prehrani.

Kao i prijašnjih godina, za naš popularni „Zdravljak“ bili su zaduženi Podravkini promotori koji su svojim jedinstvenim pripremanjem zdrave i ukusne hrane privukli pozamašnu kolonu posjetitelja. Chia puding, trifle s voćem, Čokolino fit s mlijekom, namaz od skuše samo su djelić slasnog menija koji se danas nudio na Belupovom Mjerenju zdravlja, a naše zdravstveno osviještene građane počastio na kraju obavljenih mjerenja.

 

Rezultati mjerenja bili su zadovoljavajući

 

Mjerenju krvnog tlaka pristupilo je 130 posjetitelja. Većina posjetitelja je na terapiji, a njihov sistolički tlak je između 140 do 160. Najviša izmjerena vrijednost je kod posjetiteljice koja je imala sistolički tlak 180 što je po život opasan tlak.

Mjerenje razine triglicerida u krvi – U mini ordinaciji mjerenja triglicerida u krvi pristupilo je 120 posjetitelja. Najviša izmjerena vrijednost bila je preko 6 što je zdravstveno zabrinjavajući rezultat. Od ukupnog broja mjerenja, tek 30% njih je u granicama normale što je prema riječima medicinskog osoblja gore nego lani.  Preporučeno je svima koji imaju povišene trigliceride da pripaze na prehranu, tjelesnu aktivnost i obavezno se jave nadležnom liječniku.

Mjerenje razine šećera u krvi  –  Od ukupno 225 osoba koje su pristupile mjerenju šećera u krvi,20 osoba imalo je povišenu razinu šećera (do 8 mmol/l), 14 osoba izrazito povišeni šećer u krvi (12-30 mmol/l) od kojih je 7 neregulirani dijabetes pod terapijom. Otkrivena su četiri nova „šećeraša“ od kojih je jedan imao vrijednost glukoze u krvi 30 mmol/l te je hitno upućen u bolnicu.

Mjerenje očnog tlaka-  Kako se samo pregledom može ustanoviti rizik na glaukom, nakon 40. godine liječnici preporučuju svake dvije godine mjerenje očnog tlaka i pregled očnog živca. Faktori rizika na glaukom su: povišeni intraokularni tlak/očni tlak,  starost- više od 40 godina, te obiteljska anamneza pozitivna na glaukom. Zato svake godine u mini ordinaciji mjerimo faktore rizika na glaukom. Od ukupno 225 mjerenja otkriveno je pet povišenih vrijednosti. Najviša izmjerena vrijednost  je 33, a referentne vrijednosti kreću se od 11 do 21.

Procjena rizika od osteoporoze - Od ukupno 55 posjetitelja koji su izmjerili rizik na osteoporozu, 50 njih ima vrijednosti koje upozoravaju na osteoporozne promjene, 2 mjerenja su bila u granicama normale, a najgori rezultat koji je izmjeren je -3,9 što zahtijeva daljnju obradu DXA (denzitometrija) određivanje markera za osteoporozu te medikametoznu terapiju liječenja osteoporoze.

Testiranje na hepatitis C - provedeno je prošle godine prvi put. Testirala se 101 osoba, te ni jedna osoba nije bila pozitivna na hepatitis C. Inače, 90% ljudi zaraženih hepatitisom C ne zna da je zaraženo, a u opasnosti su svi oni koji dođu u kontakt sa zaraženom krvi.

Mjerenje opskrbe tkiva kisikom i  vršnog protoka zraka u Ljekarničkom savjetovalištu  - Kolika je zainteresiranost sugrađana pokazuje i brojka od 50-ak  posjetitelja za to mjerenje.  Mjerenja brzine protoka zraka kroz dišne puteve peak flow metrom u izdisaju omogućuje uvid u pojavu suženja dišnih puteva. Normalne vrijednosti kod mjerenja ovise o nekoliko parametara: spol, dob i visina. S obzirom na karakteristike tijela i dob, kod 40 posjetitelja belupove ljekarne izmjerene su normalne vrijednosti. Izrazito snižene vrijednosti zabilježene su kod četiri posjetitelja.  Kod neinvazivne metode mjerenja zasićenosti krvi kisikom normalne vrijednosti zasićenja kreću se između 95% i 100%. Ako postoje problemi s plućima ili srcem vrijednosti su smanjene. Kod 5 posjetitelja zabilježeno je zasićenje koje je manje od 94%, dok je najniži rezultat kod posjetitelja bio 90%.

BMI i određivanje sastava tijela  -  mjerenje indeksa tjelesne mase u Nutricionističkom savjetovalištu  - U nutricionističkom savjetovalištu indeks tjelesne mase izmjerilo je oko stotinu posjetitelja. Mjerenje je pokazalo da najvećim dijelom posjetitelji imaju adekvatnu  ili povećanu tjelesnu masu, a u 13 slučajeva zabilježena je pretilost. Obzirom da je veći dio posjetitelja bio srednje i starije životne dobi, može se reći da su rezultati očekivani i u skladu s hrvatskim prosjekom. Nakon mjerenja indeksa tjelesne mase posjetiteljima su nutricionisti pružili savjet o pravilnoj i njima prilagođenoj prehrani. Posjetitelji s prethodno izmjerenom povećanom razinom glukoze i/ili triglicerida u krvi odnosno izmjerenom hipertenzijom i rizikom od osteoporoze dobili su preporuke za prehranu preporučenu kod  navedenih bolesti. 

Kako napreduje i je li završila testna faza proizvodnje u novoj Belupovoj tvornici krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova  pitali smo Hrvoja Kolarića, predsjednika Uprave Belupa –  Nove će tvornice krutih, polukrutih i tekućih oblika punim kapacitetom raditi nakon završetka transfera svih planiranih proizvoda u novo mjesto proizvodnje te po odobrenju varijacija na svim tržištima.

Transfer u nove proizvodne kapacitete podrazumijeva ispunjavanje propisanih regulatornih zahtjeva te zahtjeva dobre proizvođačke prakse prije nego se prva kutijica lijeka proizvedena u novom pogonu stavi na tržište. Među ostalim, to znači proizvodnju određenog broja serija na kojima se provodi ispitivanje stabilnosti lijeka proizvedenog u novom pogonu, potvrđivanje da će predviđeni postupak proizvodnje konzistentno davati lijek propisane kvalitete (validacija), prijava navedenih podataka agencijama za lijekove (varijacije) koje ih moraju pozitivno ocijenili i prihvatiti.. Tek nakon toga se prve kutijice mogu staviti na tržište, a proizvodnja redovno nastaviti – objasnio je Kolarić te dodao kako je jako zadovoljan što Mjerenja zdravlja svake godine okupi sve više naših sugrađana kojima Belupo svake godine nudi nešto novo.

- Svi smo ovdje u službi zdravlja i ponosni smo na zajednicu u kojoj radimo i živimo. Svako naše mjerenje zdravlja koje organiziramo za naše sugrađane posebnije je u odnosu na lanjsku godinu. Zašto?  Zato što nastojimo svake godine učiniti više za zdravlje naših posjetitelja, iz godine u godinu proširiti dijagnostičke pretrage i preglede te omogućiti Koprivničancima detaljnije savjetovanje te bolju prevenciju i očuvanje zdravstvenih stanja. Ove smo godine uz dodatne pretrage i preglede, uveli i vodič za mjerenje zdravlja – to je zapravo medicinski karton na kojem liječnici i medicinske sestre bilježe rezultate mjerenja i eventualne preporuke i mišljenja. Uz to, kao na svakom našem događanju, i ovdje mjerimo zadovoljstvo naših posjetitelja i suradnika koji mjere zdravlje. Tako smo poslušali naše Koprivničance i Koprivničanke i pružili im više privatnosti u mjerenjima zdravlja. Ujedno smo stvorili uvjete za bržu i bolju dostupnost usluge, bez gužve, naravno koliko je god to moguće s obzirom na veliku posjećenost. – objasnio je Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa.

 

Najuspješnijim igračima Školice dodijeljeni su vaučeri Little Dot-a

 

Kako bismo živjeli za zdravlje osim dijagnostičkih mini ordinacija, te fine klope, pobrinuli smo se i zabaviti svoje goste. Naime, plesalo se u ritmu Scifidelity orchestra i plesnog studija Jump.

Svjesnost i promjena koju želimo provesti radi očuvanja zdravlja polazi od svakog pojedinca. Zato je potrebno paziti na kvalitetu života: provjeravati zdravlje redovitim kontrolnim pretragama, zdravo se hraniti i baviti se tjelesnom aktivnošću. Zato  je i ove godine s nama  “plesao“  plesni studio Jump koji nam je pokazao kako plesom pokrenuti svoje tijelo i dovesti ga u balans. Naše drage Jumpice već godinama plešu na belupovom Mjerenju zdravlja, a i njihova lepršavost, mladost i razigranost svakoga od nas potakne na ples. Kao i prošle i ove godine za sve okupljene na koprivničkom Zrinskom trgu zasvirali su  Scifidelity orchestra koji su javnosti su poznati po nastupima koji su ih doveli do finala Supertalenta Nove TV  ovog puta imali žensko pojačanje, pjevačicu Tamaru Korunek. Iako su džezeri, danas su nam se predstaviti u novom svijetlu, zabava je bila zagarantirana.

Neizostavan Lino i ove je subote skakutao trgom tražeći zagrljaj ili peticu od svojih malih obožavatelja dok je Little Dot, inovativna hrvatska aplikacija za roditelje, također za naše najmlađe pripremio urnebesnu zabavu uz igru „Školica“ te 10 vrijednih nagrada za pobjednike. Naime, najbrži igrači „Školice“ osvojili su poklon bon Little Dot-a, koji roditeljima omogućavaju stručno savjetovanje iz udobnosti vlastitog doma uz potpunu diskreciju.

Uz naše mjerenje zdravlja, prezentiran je i novi podravkin proizvod pod nazivom „Salut“. Naime, radi se o novoj zdravoj generaciji soli , odnosno mješavini mineralnih soli te je izvrsna zamjena za sol te se koristi i u kućanstvu.

Studenti Sveučilišta Sjever snimili su zanimljive kadrove mjerenja zdravlja te zabavne aktivnosti tijekom događanja.

Belupo je zajedno sa svojim sugrađanima još jednom pokazao da postoji nešto više, a to je prijateljstvo, povjerenje, nesebično pomaganje i zajedništvo u očuvanju zdravlja svih nas, do godine živimo za zdravlje punim plućima.