Mediji

Priručnik za samoliječenje Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda HUPBR-CASI

26.01.2018.

natrag

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda – HUPBR (The Croatian Association of the Self-Medication Industry – CASI) ima 22 organizacije članice koje predstavljaju 80 % hrvatskog tržišta samoliječenja.

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda – HUPBR (The Croatian Association of the Self-Medication Industry – CASI) ima 22 organizacije članice koje predstavljaju 80 % hrvatskog tržišta samoliječenja. Belupo je član HUPBR-a već niz godina, podržava sve ciljeve Udruge. HUPBR je ovih dana objavio Priručnik za samoliječenje.

Priručnik pruža pomoć, potporu i sigurnost u samoliječenju kao dijelu zdravstvene skrbi u kojem ljekarnički tim igra ključnu ulogu i ima najjače kompetencije.

Sadrži uvod i 37 poglavlja podijeljenih u 10 cjelina. Opisuje najčešće male zdravstvene tegobe s kojima se ljekarnički timovi svakodnevno susreću u radu s korisnicima ljekarničkih usluga. U uvodu se govori općenito o samoliječenju, o regulativi te sigurnosti primjene proizvoda bez recepta. Svako poglavlje koncipirano je na isti način, što omogućuje jednostavnije praćenje informacija. Svaka je zdravstvena tegoba obrađena u devet točaka: opis indikacije, uloga ljekarničkog tima u samoliječenju, prikupljanje važnih podataka za prepoznavanje simptoma, smjernice postupanja s obzirom na simptome, pripravci za samoliječenje, ostale terapijske mogućnosti, dodatni savjeti, situacije u kojima se ne preporučuje samoliječenje i literatura.

Priručnik je rezultat suradnje velike grupe ljekarnika s golemim iskustvom svakodnevnog rada s pacijentima, predstavnika farmaceutske industrije, liječnice obiteljske medicine te Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske ljekarničke komore. Autori su svoj izričaj prilagodili predloženom konceptu pa će sadržaj, nadamo se, svakodnevno biti dio ljekarničke prakse i od velike koristi u edukaciji ljekarnika danas te novih generacija ljekarnika u budućnosti.

Priručnik za samoliječenje može se naručiti od Hrvatske ljekarničke komore. Za narudžbu treba ispuniti narudžbenicu i poslati je na e-mail adresu Komore: hljk@hljk.hr