Mediji

Povlačenje serije lijeka Aska Pro 100 mg želučanootporne tablete

19.03.2021.

natrag

Belupo s tržišta Republike Hrvatske povlači jednu seriju lijeka 13440M1, na bazi acetilsalicilatne kiseline, ASKA pro 100 mg želučanootporne tablete.

Postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći, koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar oslobađanja djelatne tvari. Navedena neispravnost može biti uzrokom nešto slabijeg učinka lijeka, no bez značajnijeg rizika za zdravlje i sigurnost pacijenata.   

 

Naime, tijekom praćenja stabilnosti rutinskih proizvodnih serija, u periodu nakon 12 mjeseci od proizvodnje i puštanja lijeka u promet, uočeno je odstupanje od zahtjeva kakvoće samo za spomenutu seriju, o čemu je pravodobno obaviještena Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

 

Pacijenti koji imaju ovu seriju lijeka mogu je vratiti u ljekarne i zamijeniti s drugim dostupnim serijama ASKA Pro 100 mg, želučano otpornih tableta, koje nisu zahvaćene navedenim odstupanjem.

 

Povlačenje predmetne serije provodi se do razine veledrogerija i ljekarni. Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu su dostupne druge serije istog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću, stoga povlačenje predmetnog lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.