Mediji

Poreč živio za zdravlje uz Belupo i EPSA-u

02.11.2019.

natrag

Marljivi studenti te naši farmaceuti i nutricionisti u četiri su sata, koliko je mjerenje u Poreču trajalo, obavili 700 mjerenja te su zaključili kako su stanovnici Poreča dobrog zdravlja, što je rezultat stalne fizičke aktivnosti i zdrave mediteranske prehrane.

Farmaceutska kompanija Belupo i Europska udruga studenata farmacije EPSA, u subotu, 2. studenog, organizirali su javnozdravstvenu akciju na porečkom Trgu Slobode kako bi upozorili na važnost prevencije u očuvanju zdravlja. Nešto više od 100-tinu Porečanki, Porečana te njihovih gostiju mogli su brzo i besplatno izmjeriti krvni tlak, razinu šećera i triglicerida u krvi, vršni protok zraka u plućima, opskrbu tkiva kisikom, analizirati stanje kože te, uz izračun indeksa tjelesne mase, dobiti savjete o prehrani.

Marljivi studenti te naši farmaceuti i nutricionisti u četiri su sata, koliko je mjerenje u Poreču trajalo, obavili 700 mjerenja te su zaključili kako su stanovnici Poreča dobrog zdravlja, što je rezultat stalne fizičke aktivnosti i zdrave mediteranske prehrane.

Dan prije pak, u porečkom Hotelu Valamar Diamant, također u sklopu 16.  Skupštine europskih udruga studenata farmacije, EPSA -e,Belupo se studentima predstavio zanimljivim predavanjima te radionicama. Preparativna radionica za domaće i međunarodne studente, održana je u petak, 1. studenog, a na njoj su predstavljeni uređaji koji se koriste pri mjerenju krvnog tlaka, razini šećera i triglicerida u krvi, vršnog protoka zraka u plućima, opskrbi tkiva kisikom, analizi stanja kože te izračuna indeksa tjelesne mase te način na koji se s njima radi. Tako su studenti mogli naučiti kako pojedini aparat radi, kako se očitavaju rezultati te što dobiveni rezultati znače.

 Belupov tim koji je održao prezentaciju činili su magistri farmacije koji rade u našim ljekarnama Deltis pharm, Antonia Gaurina, mag.pharm, univ.mag.pharm.dermofarmacije i kozmetologije i Marinko Plazanić, mag.pharm i upoznati su s korištenjem uređaja za mjerenje zdravlja te belupova magistra nutricionizma, Marija Petras, koja je studentima davala poduku o nutricionističkom savjetovanju.

Veliki broj studenata, njih 40-ak, okupio se na radionici te su vrlo zainteresirano i s puno zanimanja krenuli u poduku mjerenja zdravlja.

- Jako zanimljiva radionica za nas, buduće magistre farmacije. Drago mi je da mogu sudjelovati u jednoj takvoj vrijednoj radionici koja će nas poučiti na koji način izmjeriti zdravlje ljudi oko nas. Hvala vam na tome – kazala je mlada Slovenka Maja Badovinac, studentica 5. godine farmacije u Ljubljani.

Osim studenata iz Hrvatske i Slovenije, na radionici su sudjelovali i studenti iz Belgije, Rumunjske, Španjolske, Engleske, Finske i drugih europskih zemalja.

Belupo uvijek rado i predano surađuje s krajnjim korisnicima svojih proizvoda. Jednako tako, redovito organizira i sponzorira stručne i znanstvene susrete. Suradnja s EPSA-om urodila je organizacijom ove javnozdravstvene akcije. Naime, najjači zajednički interes europskih studenata, napose naših iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, i Belupa pokazao se na području javnog zdravlja. Zato, kao aktivni promotori svoje struke, EPSA i Belupo darovali su Poreču javno Mjerenje zdravlja gdje su svi zainteresiranih građana na jednom mjestu i bez mnogo čekanja obavilo kontrolu važnih pokazatelja općeg stanja organizma te se pritom i dobro zabavili.

- Svi naši studenti, što domaći, što strani zaista su zadovoljni što su mogli biti dijelom jedne ovakve hvalevrijedne akcije – kazala je Sara Šipicki, potpredsjednica 16. jesenske skupštine EPSE te dodala kako je na skupštini koja je održana od 29. listopada do 3. studenog u Poreču sudjelovalo 350 domaćih i stranih studenata farmacije, od 1. do 6. godine studija, iz ukupno 28 zemalja.

Kao i uvijek, Belupo vrlo rado svoja znanja i kompetencije prenosi mladim generacijama, a upravo ovakvi skupovi mladih stručnjaka poseban su izazov za Belupo. Živimo za zdravlje, stručnost i mladost!

 

EPSA okuplja 100 tisuća studenata

EPSA je Europsko udruženje farmaceutskih studenata osnovano 1978. godine i danas aktivno okuplja farmaciju, znanje i studente. EPSA je krovna organizacija svih europskih udruženja studenata farmacije, koja predstavlja više od 100 tisuća studenata u 37 europskih zemalja.

Vizija Udruge je zastupati, okupljati i angažirati studente farmacije u Europi, a misija, pak, EPSE je aktivno uključenje na studentskoj i profesionalnoj razini, pri tom uključujući farmaciju, znanje i studente te tako istovremeno promičući osobni razvoj.

Svake godine, EPSA svoje skupštine održava u drugoj državi, pa je ove godine,takva skupština, 16. po redu, održana u Poreču, u Hrvatskoj.