Mediji

Održani 30. Dani Belupa

22.05.2023.

natrag

Glavno Belupovo godišnje događanje za farmaceute, Dani Belupa, ove su se godine održali od 18. do 20. svibnja u hotelu View u Postirima na Braču

Belupo je okupio oko dvjesto ljekarnika, poslovnih partnera i drugih suradnika te u radnoj i slavljeničkoj atmosferi obilježili trideseto Belupovo stručno okupljanje.

 

Glavna je tema na 30. danima Belupa bila Znanje i točka, a unutar nje obuhvaćena su znanja, vještine i načini edukacije farmaceuta koji se očituju u njihovom svakodnevnom radu, napose u pristupu pacijentu.

 

Glavna misao koja nas sve vodi jest upravo zajednička briga za pacijenta. Zdravstvo, ljekarništvo i farmaceutska industrija trenutačno stoje pred brojnim izazovima i djeluju u veoma zahtjevnim okolnostima. Upravo je zato važno uložiti zajedničke napore kako bi se održala domaća proizvodnja te kako bi odgovarajuća terapija uvijek bila dostupna našim pacijentima. To je u uvodnom govoru istaknuo predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Čeović ukratko opisavši kako se Belupo prilagođuje da bude pravi partner svim relevantnim dionicima jer – Prvo je zdravlje.

 

Doc. dr. sc. Arijana Meštrović, mr. pharm. iz Pharma experta, autorica Svjetskog okvira za kompetencije edukatora i trenera u farmaceutici, u poticajnom je predavanju upozorila na važnost kompetencija ljekarnika. I u liječenju i u komunikacijskim vještinama treba pratiti trendove i prilagođavati se potrebama pacijenata. Osobno brendiranje ljekarnika kao savjetnika o terapiji uz vrijeme posvećeno svakom pacijentu velik su poticaj za razvoj ljekarništva. To se očituje upravo u izravnom radu s pacijentom pa je stoga naslov predavanja bio – Edukacija u farmaceuta – Far from the shallow now!

 

Manje soli u juhama, kockama za juhu, Fantu i mesnim proizvodima te manje šećera u dječjoj hrani, žitaricama i voćnim namazima – sažetak je Podravkine nutritivne strategije koja se provodi od 2014. U sljedećih pet godina planira se još za jednu petinu smanjiti količina soli u tri četvrtine novih i inoviranih proizvoda te u njih dodati biljne izvore proteina, vitamina i minerala tako da sav Podravkin portfelj podržava održivu prehranu. Dakako, povećanje održivih udjela znači smanjenje zasićenih masti, šećera i soli. Da dobra hrana bude i dobra prehrana, Podravka će intenzivirati informiranje o hranjivoj vrijednosti obroka i veličini porcije. Nutritivnu je strategiju Grupe Podravka 2022.-2027. predstavila Helena Tomić Obrdalj, univ.spec.

 

Sljedeći je dan započeo stručni skup s predavanjem Mirne Fabijanić, voditeljice Belupovog digitalnog marketinga. Kolegica Fabijanić je predstavila Belupovu digitalnu edukacijsku platformu Belupoint. To je rezultat suradnje medicinskih stručnjaka i Belupa radi omogućavanja jednostavnog pristupa izvoru edukacije – Znanje i Točka. Platforma podržava ljekarnike u svakodnevnom radu člancima, webinarima, tutorijalima te kvizovima i anketama pomažući im da ostanu informirani, povezani s ekspertnom zajednicom i uključeni u nju. Platforma ima zaporku jer je namijenjena isključivo struci, a u prvom joj je planu precizna tražilica kako bi svaki korisnik brzo i učinkovito došao do željene informacije. Uz jednostavnu primjenu, ljekarnicima su za upite i daljnje upute na raspolaganju stručni suradnici i product manager Belupointa.

 

Ulogu ljekarnika u praćenju terapije dermatološkog pacijenta izložila je Olga Kosor, dr. med., spec. dermatologije i venerologije, subspecijalist dermatološke onkologije iz splitske poliklinike Derma Kosor. Pacijenti se dermatologu i ljekarniku najčešće obraćaju zbog vidljivih promjena na koži i noktima jer žele brzo djelovati. No, učestalo je riječ o kroničnim oboljenjima. Stoga je važno redovito osvježivati i ažurirati znanja o dermatološkom pristupu pri dijagnosticiranju i liječenja bolesti u dobroj suradnji s ljekarnicima. Dr. Kosor predstavila je jednostavne i kombinirane terapije za najčešća oboljenja kože i noktiju.

 

Alena Tatarević, mr. pharm., voditeljica ljekarne Bobanović Vujnović, doktorandica Medicinskog fakulteta u Rijeci govorila je o aktivnostima ljekarnika u skrbi o pacijentu. Istaknula je javnozdravstvenu ulogu pri pravodobnom reagiranju na hitna stanja, potom svakodnevni rad na promociji zdravlja i savjetovanju o lijekovima i liječenju te intervencije za osiguravanje sigurne i učinkovite farmakoterapije i postizanje terapijskih ciljeva. Pri tome je važno što ljekarnik primjenjuje odgovarajuće smjernice i protokole te sustav znanja i vještina temeljenih na dokazima, doprinoseći cjelovitoj skrbi o pacijentima u interprofesionalnoj kolaborativnoj praksi.

 

Utjecaj lipidnog profila – HDL i LDL kolesterol te trigliceridi – na ljudsko tijelo i nastanak kardiovaskularnih bolesti izložio je Velimir Pivac, dr. med. specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije iz KBC-a Split. Podrobno je izložio način djelovanja lipida, okolnosti, simptome, oboljenja i načine njihovog ranog dijagnosticiranja i uspješnog liječenja.

 

Prof. dr. sc. Prim. Miroslav Herceg, dr. med., specijalist  psihijatar, iz zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče održao je predavanje o prepoznavanju, dijagnosticiranju i liječenju depresije i anksioznih poremećaja. Važno je znati kako prepoznati osobe s anksioznim i depresivnim poremećajima, te kako osigurati kontinuitet liječenja i redovitost uzimanja terapije, posebno nakon završetka bolničkog liječenja. Pri tome treba imati uvida u trend korištenja antidepresiva i anksiolitika te u mogućnosti novih organizacijskih modela za uspješno liječenje. S obzirom na široku primjenu anksiolitika u gotovo svim granama medicine, nužno je poznavanje općih načela njihove racionalne primjene, kao i načela racionalne primjene u liječenju pojedinih nozoloških entiteta.

 

Aktivist i pisac Bruno Šimleša, dipl. sociolog iz Zagreba naglasio je kako je rad s ljudima čaša meda i čaša žuči. Ljekarnik je iznimno važna društvena točka susreta pacijenta sa zdravljem. Zato je važno stalno poimati i usavršavati pristup pacijentu i proširivati prostor koji je pacijent spreman ustupiti ljekarniku za promociju zdravlja. U čestom neskladu javnog mnijenja i ekspertize, ljekarnik se želi definirati kao član stručnog tima podrške. Zato je iznimno bitno da bude kadar upravljati razinom svojeg i pacijentovog stresa i pod nadzorom držati emociju.

 

Predavanje s nazivom Kardiološki centar svijeta izložila je Renata Kokotović, dr. med., logopsihoterapeut, voditeljica Belupovih edukacija. U patologiji života, žureći za ispunjenjima svojih obaveza, želja i postizanjem ciljeva  često zaboravimo zastati i osjetiti svoje tijelo, svoje emocije i svoje srce koje nam vrlo mudro može reći da li smo na pravom putu ili smo „ naslonili ljestve na krivi zid“. Funkcija srca nije samo anatomska i fiziološka činjenica. Srce je puno više od toga jer ima svoju magično elektromagnetnu dimenziju, koja se današnjom tehnologijom neurobiološke znanosti može i verificirati. To kako se odnosimo prema svom srcu i što njegujemo u našim srcima i srcima svim oko nas utječe ne samo na kvalitetu komunikacije zdravstvenih djelatnika i pacijenata nego i na kvalitetu i smisao naših života. Svjesnost o moći naših emocija, čije je srce metafora, stavlja značajnu odgovornost i radost u naše ruke za razumijevanjem principa vitalne uloge u našim životima i oblikovanju društvenih odnosa.