Mediji

Inovacije u hrani i patentne prijave rezultat su projekta IRB-a i Belupa

08.12.2023.

natrag

Razvojem novih formulacija kliničke prehrane ovaj projekt otvara novo poglavlje u nutritivnoj podršci oboljelima, nudeći personalizirana prehrambena rješenja za one koji se suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim izazovima.

Inovativne formulacije kliničke prehrane za onkološke bolesnike i dijabetičare, dvije patentne prijave, zapošljavanje i edukacija mladih istraživača te pokretanje nutricionističkog savjetovališta, rezultati su trogodišnjeg istraživačko-razvojnog projekta ''Razvoj inovativnih formulacija kliničke prehrane'' koje su danas na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavili stručni timovi IRB-a i tvrtke Belupo.

Projekt je dodijeljen Institut Ruđer Bošković 2020. godine. Na IRB-u je okupio multidisciplinarni tim iz čak osam laboratorija koji su u partnerstvu s nutricionističkim i farmaceutskim stručnjacima iz Belupa radili na razvoju inovacija u kliničkoj prehrani. Projekt je vrijedan oko milijun eura, od čega je 810 tisuća eura osigurano u okviru poziva ''Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije'' u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

U sklopu završne konferencije, uvodne govore održali su ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith i predsjednik uprave Belupa dr. sc. Hrvoje Čeović, a rezultate projekta predstavili su voditeljica projekta dr. sc. Marijeta Kralj, koordinatorica projektnog tima Belupa dr. sc. Lenkica Penava i dr. sc. Ivanka Jerić, koordinatorica projektnog tima IRB-a.

Prilikom predstavljanja rezultata, istaknuto je da je ovaj zajednički projekt IRB-a i tvrtke Belupo nastao kao odgovor na globalne promjene i rastuće izazove u području hrane i zaštite zdravlja. Naime, zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom među najznačajnijim su društvenim problemima u Hrvatskoj, a procijenjeni troškovi liječenja bolesti povezanih s prehranom su vrlo visoki i predstavljaju veliki teret za hrvatsko gospodarstvo. Povrh toga, statistički podaci ukazuju da malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća čak 20 - 60 posto bolničkih pacijenata.

Zbog navedenih razloga jedan od glavnih ciljeva projekta je bio razvoj novih formulacija kliničke prehrane namijenjene nutritivnoj potpori osoba koje se nalaze u riziku ili su oboljele od malnutricije, oboljelima od dijabetesa i onkološkim bolesnicima.

''U sklopu projekta razvijene su tri inovativne formulacije kliničke prehrane namijenjene bolesnicima sa specifičnim nutritivnim potrebama. U navedenim formulacijama poseban naglasak je stavljan na poboljšanje okusa te poboljšanje učinka formulacija na crijevnu mirkobiotu korištenjem inovativnih kombinacija vlakana, a s tim u vezi su i patentne prijave prema Europskom patentnom uredu." – objasnila je dr. sc. Marijeta Kralj.

''Od tri formulacije, ona namijenjena onkološkim pacijentima ima poboljšani okus zbog inovacije tehnološkog procesa. Druga je namijenjena osobama oboljelima od dijabetesa koja, kao i standardna formulacija ima inovativni sastav, s posebnim naglasnom na vlakna i poboljšanu bioraspoloživost.'' – dodala je dr. sc. Lenikica Penava.

Osim inovativnih formulacija i patentnih prijava, u sklopu projekta nabavljena je i istraživačka oprema vrijedna preko 200.000 EUR.

''Ovi instrumenti primijenjeni su u razvoju formulacija i praćenju pojedinih parametara, kao što su sadržaj vitamina, viskoznost, osmolarnost te određivanje hematoloških parametara u ekperimentalnim životinjama.'' – pojasnila je dr. sc. Ivanka Jerić te dodala kako uz navedene rezultate razvoja inovacija i transfera u industriju i farmaciju, ovakvi projekti imaju dodanu vrijednost u povezivanju znanstvenika i stručnjaka iz industrije što otvara nove prilike za daljnji zajednički razvoj inovacija na korist društvu.

Na projektu su zaposleni jedan stručni suradnik u Belupu i dva stručna suradnika na IRB-u te jedan administrator projekta, a uspostavljeno je nutricionističko savjetovalište, koje će uskoro biti dostupno korisnicima putem web sučelja. 

Sinergijom znanosti i industrije do inovacija i patenata

''Izrazito mi je zadovoljstvo da su naše dvije institucije napravile uspješan zajednički projekt. Belupo je u projekt razvoja inovativnih oblika kliničke prehrane vidio sinergiju između resursa stručnjaka na Institutu i Belupu te, ono što je možda najvažnije, priliku da doprinesemo razvoju proizvoda koji će u budućnosti omogućiti bolji i brži oporavak bolesnicima kojima je klinička prehrana potrebna'' – izjavio je dr. sc. Hrvoje Čeović, predsjednik uprave Belupa uz zahvalu cijelom projektnom timu.

''U okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) Institut je uspio dodatno osnažiti suradnju s privatnim sektorom. Povrh suradnje s tvrtkom Belupo, koja je započela je još 2018. godine, Institut u sklopu ovog programa ima 12 ugovorenih projekata ukupne vrijednosti preko 4 milijuna eura koji će doprijeti ispunjenju strateških planova razvoja Instituta te jačanju suradnje s gospodarstvom i društvom.“ – izjavio je ravnatelj dr. sc. David M. Smith, uz pohvalu projektnom timu na izvanrednim rezultatima te posebnu zahvalu voditeljici projekta dr. sc. Marijeti Kralj s IRB-a te koordinatoricama projektnih timova dr. sc. Ivanki Jerić s IRB-a i dr. sc. Lenkici Penava iz Belupa kao i cijelom timu Belupa na ovom partnerstvu.

Ovakvi projekti odraz su predanosti i stručnosti naših znanstvenika i partnera, te kontinuirane posvećenosti istraživanjima koja imaju dubok i pozitivan utjecaj na našu zajednicu i društvo kroz transfer znanja i inovacija u gospodarstvo. Povrh toga, ovakvi projekti najbolji su primjer kako se sredstva uložena u znanost vraćaju društvu na najbolji mogući način, kroz konkretnu primjenu, zaključeno je danas na IRB-u.

NAPOMENA O FINANCIRANJU PROJEKTA: Projekt je započeo 16. 12. 2020. godine. Sufinanciranje projekta, u ukupnoj vrijednosti od 810.031,01 EUR (6.103.178,68 HRK), osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a za njegovu provedbu u RH nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao Posredničko tijelo razine 1, dok je Posredničko tijelo razine 2 Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).  

Više o projektu pročitajte na linku: https://www.irb.hr/