Mediji

Delegacija Azerbajdžana u Belupu

02.03.2020.

natrag

Članovi azerbajdžanske delegacije krajem veljače posjetili su Belupo, gdje su ih primili predsjednik Uprave Hrvoje Kolarić, direktor sektora Međunarodnih tržišta Zdravko Vučić te pomoćnica direktora Denisa Bambir.

Azerbadžajanski su partneri iskazali interes za suradnjom s Belupom u skupinama lijekova  u kojima je Belupo lider kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu

U ukupnom prometu lijekovima i medicinskim proizvodima, hrvatske tvrtke sudjeluju s udjelom manjim od 1 posto te je procjena da za ulazak Belupa na tržište          Azerbajdžana postoji veliki potencijal

 

Članovi azerbajdžanske delegacije krajem veljače posjetili su Belupo, gdje su ih primili predsjednik Uprave Hrvoje Kolarić, direktor sektora Međunarodnih tržišta Zdravko Vučić te pomoćnica direktora Denisa Bambir.

Mogućnost uspostave poslovne suradnje te razmjena iskustava bile su teme o kojima su s domaćinima razgovarali veleposlanik Republike Azerbajdžan Fakhraddin Gurbanov, načelnik odjela ispitivanja gospodarskih sektora iz Ministarstva poreza Adil Mustafayev,  zamjenik izvršnog direktora Azinvest Murat Abdulayev te predstavnik Medfarma Igbal Geydarov.

Azerbadžajanski su partneri iskazali interes za suradnjom s Belupom u skupinama lijekova  u kojima je Belupo lider kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. U ukupnom prometu lijekovima i medicinskim proizvodima, hrvatske tvrtke sudjeluju s udjelom manjim od 1 posto te je procjena da za ulazak Belupa na tržište Azerbajdžana postoji veliki potencijal.

Azerbajdžan je država u istočnom dijelu Zakavkazja, uz Kaspijsko jezero, ima 10 milijuna stanovnika i 4850 USD bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku. U ukupnom državnom proračunu, od industrije dolazi značajnih 41,4 posto prihoda. Hrvatska i Azerbajdžan još od 2013. imaju potpisan Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Azerbadžan ima 3.000 ljekarni te 563 bolnice s 44.000 kreveta. Zapošljavaju 32.000 liječnika te 54.000 paramedicinskog osoblja. Godišnje bilježe između 244 i 270 milijuna USD uvoza farmaceutskih proizvoda, a procjenjuju da će u godinama koje dolaze uvoziti roba za 332 milijuna USD.