Mediji

Dan za Belupo 2021.

08.10.2021.

natrag

Poznata imena iz svijeta medicine, ali i društvenih znanosti, govorili su o tome što javno zdravstvo očekuje ove jeseni, kako povećati zdravstvenu kulturu, razbiti mit o (ne)cijepljenju, ojačati društveni imunitet te liječiti psihičke poremećaje koje su nam donijeli jaki stresori – potresi i pandemija.

Tradicionalni Dani Belupa i ove su se godine obilježili kao Dan za Belupo. U stotinjak minuta i kroz četiri atraktivna formata, preko platformi Zoom i YouTube, 8. listopada, danas, su se sudionici ovog stručnog događanja bavili zdravljem.

Poznata imena iz svijeta medicine, ali i društvenih znanosti, govorili su o tome što javno zdravstvo očekuje ove jeseni, kako povećati zdravstvenu kulturu, razbiti mit o (ne)cijepljenju, ojačati društveni imunitet te liječiti psihičke poremećaje koje su nam donijeli jaki stresori – potresi i pandemija.

Uz nekoliko pozdravnih riječi, Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa uveo je sve virtualne gledatelje u nove Dane Belupa, odnosno virtualnu konferenciju i webinar, Dan za Belupo 2021.

- Pripremajući teme današnjeg programa, trudili smo se biti aktualni, zanimljivi i korisni. Trudili smo se kao i svaki puta dosad, da unatoč tome što većinu vremena provodimo u virtualnom svijetu, ne zaboravimo onaj stvarni. Onaj u kom živimo s ljudima i za ljude. Punih pola stoljeća. Pozivam vas, dragi prijatelji da jedni prema drugima budemo humani i solidarni, odgovorni i zahvalni na onome što imamo. A imamo puno. Jedni druge, ali i strast koja nas vodi naprijed. U novih pola stoljeća, u kojima će jednako kao i danas biti najvažnije znati da je PRVO ZDRAVLJE - kazao je Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa.

Putem online prijava omogućen je bio pristup na digitalnu konferenciju u kojoj je Mislav Togonal, novinar, urednik i voditelj na HRT-u o lažnim vijestima i razini svijesti: zdravstveno gledano razgovarao sa Natkom Beck, dr.med., specijalistom radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagrebu.

Dr. Natko Beck, specijalist je radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak, najbolji komunikator u  2020. Godini. Ovo prestižno priznanje dodijelila mu je Hrvatska udruga za odnose s javnošću i to za komunikacijsku izvrsnost – iako mu to nije struka – u, danas poznatom projektu,  „Beck in Sight“ . Temelje njegova projekta, koji je pokrenuo na društvenim mrežama prije nešto više od dvije godine, čine prevencija, edukacija, informacija. Jednostavnim, jasnim, otvorenim porukama, nerijetko začinjene humorom i prožete opuštenošću, nastoji medicinu i znanost približiti svima koji ga žele poslušati. Reakcije ne izostaju, jer, kako kaže Natko, uvijek je nekome bitno. U ovo zahtjevno vrijeme kada o zdravlju moramo promišljati iz nekih novih perspektiva, medicinskih, etičkih, ekonomskih, ali i pandemijskih, dr. Beck  iznimno uspješno moderira modernim komunikacijskim platformama. Njegove objave prati više od 23.000 ljudi! Stoga, nije neobično da ga se često opisuje sa samo dvije riječi  -  radiolog i  influencer.

Kako doživljava epitet influencera? Je li to za njega posao, zabava, želja da bude utjecajni u javnom prostoru? 

- Influensanje iz mojeg pogleda je mijenjanje nečijeg razmišljanja ili angažiranja mozga da nešto razmišlja ili promijeni kod sebe. Taj dio mi puno znači i počeo se događati kada sam imao par stotina followera – objasnio je Beck.

U vremenu koje zahtijeva promišljanje o zdravlju iz novih perspektiva, medicinskih, etičkih, ekonomskih, ali i pandemijskih, pun je pogodak projekt na društvenim mrežama dr. Natka Becka. Na konferenciji je govorio o porivu da podijeli svoje znanje i mišljenje te da ljudima približi medicinu i znanost. Iznio je svoja iskustva i postignuća, govoriti o narušenom zdravlju zbog kojekakvih zabluda, o manjku zdravstvene kulture, o strahovima, o (ne)cijepljenju, ali i o tome kako vidi javno zdravstvo.

Nakon intervjua sa Natkom Beck, slijedilo je predavanje pod nazivom od normalnog do nenormalnog i natrag – Kako preživjeti puni krug?, a koje je održao Bruno Šimleša, aktivist, koluminist i diplomirani sociolog.

Iako mu je deseta knjiga na putu, Bruno Šimleša, ugledni sociolog, nastupio je na konferenciji govoreći o tome kako bismo trebali kreirati novo normalno. I on zna istaknuti kako je sasvim normalno da se u nenormalnim okolnostima osjećamo čudno, zbunjeno i uplašeno. Godinu i pol  nismo mogli baviti se onime čime smo navikli okupirati svoje vrijeme, pa je normalno da je ostavljen trag na naš pojedinačni i na društveni imunitet. Šimleša je govorio upravo o tome, o jačanju tih psihičkih i fizičkih imuniteta.

- Zaboravili smo razmišljati, ali i željeti nešto i to će pogotovo biti izazov mlađoj populaciji – kazao je Šimleša u samom uvodu svog predavanja.

Webinar, pak, koji je slijedio, pod nazivom, Pristup u liječenju psihičkih poremećaja izazvanih stresovima i pandemijom, a predavač je bio doc. prim. dr. sc. Miroslav Herceg, dr. med., pročelnik Zavoda za psihotične poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, biti će vrednovan sukladno Pravilniku o stručnom usavršavanju magistara farmacije, odnosno Hrvatska ljekarnička komora boduje ga jednim bodom. Docent Herceg govorio je o sve većim zahtjevima koje društvo stavlja pred nas, a uz to još se pojavljuju novi jaki stresori kao što su potresi i pandemija. Postavlja se pitanje je li čovjek psihofizički kapacitiran za sve te zahtjeve koje društvo stavlja pred njega. Predavanje će nastojati odgovoriti na pitanja koji su najčešći psihički poremećaji vezani za stres i pandemiju, kako se prepoznaju te kako ih liječiti. 

- Unatoč uznapredovaloj tehnologiji, suvremeni čovjek sve je više umoran, osamljen, tjeskoban i depresivan te često gubi kontrolu nad svojim porivima ponašanjem – kazao je na samom početku svog predavanje te tijekom njega pokušao objasniti zašto je tome tako.

Nakon vrlo zanimljivog predavanja koji je uživo pratilo mnoštvo gledatelja, na kraju virtualne konferencije Dan za Belupo 2021, Ana-Marija Rusan, dr.med.dent., voditeljica programa bezreceptnih lijekova i proizvoda iz Belupa, održala je predavanje pod nazivom „Čim bol krene, uvijek je uz mene“, odnosno predstavila je novi Belupov lijek na tržištu Lupocet direkt.

Na kraju konferencije Dan za Belupo 2021. premijerno je prikazan trominutni Belupov video, povodom pola stoljeća od osnutka kompanije, s nazivom Godine zlatnog sjaja.