Mediji

Belupovi nutricionisti izmjerili zdravlje našim sugrađanima

22.07.2021.

natrag

Belupovi nutricionisti su tijekom dva sata, koliko je mjerenje trajalo, obavili više od 60 mjerenja građana, svih dobnih skupina.

U sklopu manifestacije Ljeto na Zrinskom, Belupovi su nutricionisti jučer u gradskom parku svojim sugrađanima mjerili indeks tjelesne mase i sastav tijela. U hladovini gradskog parka svatko je mogao dobiti i savjet o zdravim prehrambenim navikama, ali i očuvanju zdravlja kroz prehranu i kretanje. Isto tako, svaki posjetitelj savjetovališta mogao se osvježiti sezonskim voćem, koje su pripremili Podravkini gastro promotori.

Belupovi nutricionisti su tijekom dva sata, koliko je mjerenje trajalo, obavili više od 60 mjerenja građana, svih dobnih skupina. Prema riječima naših nutricionistica, rezultati su vrlo dobri te nešto bolji  od hrvatskog prosjeka, obzirom da je u Hrvatskoj više od 50 posto osoba s prekomjernom tjelesnom masom, odnosno pretilošću.

- Odradili smo 60 mjerenja te je postotak osoba normalne tjelesne mase 61%, prekomjernu tjelesnu masu imalo je 28% osoba dok je pretilih bilo 11% - kazale su nutricionistice. Posjetitelje je najviše zanimalo, kako i na koji način poboljšati svoju prehranu kako bi bili zdraviji i pokretniji.

- Ovo je super. Bila sam na dijeti neko vrijeme i baš sam zadovoljna da sam sada mogla besplatno provjeriti svoje zdravlje i formu. Mogu vam reći da sam jako zadovoljna rezultatima mjerenja, ali i načinom kako su mi nutricionistice sve lijepo objasnile – kazala nam je koprivničanka Ana koja je nakon nekoliko mjeseci prilagođene prehrane, postigla odlične rezultate.

Uz mnoštvo građana, svoje zdravlje došle su izmjeriti i rukometašice Podravke Vegete, koje su, kako kažu, vrlo zadovoljne rezultatima.

Zbog situacije sa korona virusom, koja nas je sve zatekla početkom 2020. godine, Belupo je bio primoran odgoditi već dvije javnozdravstvene akcije poznate kao Mjerenje zdravlja, koje su se redovno održavale svakog travnja na koprivničkom glavnom trgu. U sklopu Mjerenja zdravlja, tako su se prijašnjih godina mogli obaviti razni preventivni zdravstveni pregledi i saznati kakvo je opće zdravstveno stanje pojedinca.

Na taj način, Belupo kao pravi ambasador i promotor zdravlja, u svojem djelovanju nastoji uvoditi inovacije, ali i prilagoditi se situaciji, kao što je ova novonastala korona kriza te predvoditi trendove u prevenciji zdravlja.

Kako bi zadržali dobro zdravlje i dobru formu, Belupovi nutricionisti  preporučuju:

- dnevni unos hrane rasporedite u 5 obroka (3 glavna i 2 međuobroka)

- u ukupnom dnevnom unosu ugljikohidrati neka sudjeluju s 50-60%, proteini s 10-20%, a masti s 30%

- konzumirajte svježe sezonsko voće i povrće

- pijte dovoljno tekućine, prvenstveno vode i nezaslađenih sokova i čajeva

- barem jedan dan tjedno neka bude bezmesni dan

- krećite se barem 30 minuta dnevno: šetajte, trčite, plivajte, vozite bicikl…

 

Zdravlje je najveća dragocjenost koju imamo i zato ČUVAJMO ZDRAVLJE ZAJEDNO poručuju iz Belupa.