Mediji

Belupo uvodi Projekt upravljanja apsentizmom

26.07.2019.

natrag

Belupo je prva farmaceutska tvrtka u Republici Hrvatskoj koja u svoje poslovanje uvodi alate upravljanja apsentizmom, rečeno je na skupovima zaposlenika održanim u Zagrebu i Koprivnici..

Belupo je prva farmaceutska tvrtka u Republici Hrvatskoj koja u svoje poslovanje uvodi alate upravljanja apsentizmom, rečeno je na skupovima zaposlenika održanim u Zagrebu i Koprivnici.. Riječ je o metodi kojom se upravlja izostancima zaposlenika iz radnog procesa, neovisno o uzroku i trajanju. Cilj upravljanja apsentizmom je osiguravanje okvira za profesionalno ponašanje zaposlenika i postavljanje visokih standarda rada i poslovanja te vid brige poslodavca o ponovnom uključivanju u radni proces zaposlenika koji su iz procesa odsutni duži period.
Projekt je predstavljen Radničkom vijeću, kolegiju direktora te na skupovima zaposlenika u Zagrebu i Koprivnici. Predstavile su ga kolegice Tihana Hubicki, direktorica Razvoja ljudskih potencijala i Melita Matić, direktorica Kontrolinga. Na svim je razinama dobio podršku, jer, kako se čulo na skupovima zaposlenika, upravljanjem apsentizmom na svim razinama kompanije, promicat ćemo organizacijske vrijednosti i kulturu usmjerenu ka najvišim standardima primjerenog poslovnog ponašanja i poštenja, etičnosti, integritetu te, u konačnici, osobnom zadovoljstvu svakog zaposlenika.
Projekt Upravljanja apsentizmom ekstenzija je Programa LSS transformacije Belupa i ima izravan utjecaj na povećanje produktivnosti, učinkovitosti i zadovoljstva zaposlenika, jer slijedi filozofiju organizacije: „Ustrajati dok god bude nečega što možemo popraviti“. Isto tako potiče poželjna ponašanja i donosi veće zadovoljstvo i motivaciju u okruženju. Ne manje važno je i da donosi niže troškove odsutnosti (radi pada produktivnosti ostalih članova tima, troška odabira zamjena, uvođenja u posao i mentorstva zamjena...) te transparentno upravlja procesom odsutnosti s posla i ponovne integracije u radni proces, čime doprinosi pozitivnom utjecaju na kulturu kompanije.
U Belupu se apsentizmom bavimo pune dvije godine, rečeno je na skupovima zaposlenika, a ulazak u projekt kruna je jednogodišnje edukacije Mirele Trnski, specijalistice za obrazovanje iz Razvoja ljudskih potencijala i Marije Zver, voditeljice obračuna plaća u sektoru Kontrolinga, polaznica prve generacije Absence akademije u Zagrebu, koje su stekle naslov certificiranog stručnjaka za upravljanje apsentizmom - Absence manager. Naše su dvije kolegice prvi Absence manageri u sektoru farmaceutske industrije, što jasno govori o Belupu kao tvrtki koja kontinuirano ulaže u nova znanja i tehnologije. Našim kolegicama, a i svima nama želimo puno uspjeha u implementaciji modela upravljanja odsustvom zaposlenika. Jer, ponašanje u skladu s načelima i standardima Politike upravljanja apsentizmom osobna je i profesionalna obveza i odgovornost svih zaposlenika.
Kultura integriteta i sukladnosti dio je naše organizacijske kulture u kojoj promičemo važnost etičnog ponašanja i poslovanja. I upravo zbog toga tijekom sljedećih nekoliko mjeseci organizirat ćemo radionice, na kojima ćemo dodatno predstaviti alate ovog vrijednog projekta, za koga vjerujemo da će svima u sustavu donijeti mnogo dobroga.