Mediji

Belupo na HUP-ovu panelu posvećenom ravnopravnosti spolova

27.02.2019.

natrag

Hrvatska udruga poslodavaca, Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvo Velike Britanije u Republici Hrvatskoj predstavili su danas novih 28 članica HUP-ove Baze poslovnih žena - projekta pokrenutog u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske te dva dokumenta namijenjena tvrtkama sa savjetima za postizanje veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama koje je pripremila Kanadska alijansa.

Baza žena HUP-a  je u tri selekcijska ciklusa uključila 100 žena koje su svojim znanjem i iskustvom dokazale da u svakom trenutku mogu preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama. Baza je pokazatelj da na hrvatskom tržištu itekako postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije. Hrvatska Baza poslovnih žena radi se po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu poput onih Global Board Ready Women inicijative ili European Network for Women in Leadership.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a tom je prilikom ukazala na važnost pružanja podrške ženama u ostvarenju njihovih poslovnih ciljeva i razvoju karijere: „Da bi žene mogle iskoristiti svoje talente znanje i potencijale koje bez ikakve sumnje posjeduju moraju imati uvjete koji im kao i muškim kolegama omogućavaju da se i profesionalno u potpunosti realiziraju i napreduju i do samog vrha ako to žele.“

Na panel diskusiji kojom je moderirala Daniela Trbović sudjelovali su: Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Veleposlanik Kanade u RH NJ.E. Daniel Maksymiuk, Veleposlanik Velike Britanije u RH NJ.E. Andrew Dalgleish, predsjednica Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju, Medeja Lončar i predsjednik Uprave Belupa, Hrvoje Kolarić.

Daniel Maksymiuk, Veleposlanik Kanade u RH rekao je: „Najvažnije je da već sada u Kanadi možemo vidjeti da najuspješnije i najprofitabilnije kompanije su one koje brinu o ravnopravnosti spolova u svojim upravama. Vodstvo i angažman CEO-ova važno je pri postizanju ovog cilja kako bi svi ostali akteri privatnog sektora prepoznali modele koje mogu slijediti i vidjeli da su žene snaga koja pokreće najbolje tvrtke.“

Andrew Dalgleish, Veleposlanik Velike Britanije u RH: „Trebalo nam je 50 godina od 1970ih da promijenimo stavove i predrasude prema temi ravnopravnosti spolova, a problem i dalje nismo potpuno riješili jer razlike u plaćama i dalje postoje. Promjene moraju negdje početi te iako će možda trebati dugo vremena da one zažive, zajednički možemo postići bolje standarde. Nijedna od naših najvećih kompanija danas nije isključivo muška – sve su postigle ravnotežu spolova u strukturi zaposlenika.“

Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa kaže: „Tehnološki razvoj će i u budućnosti utjecati na ekonomiju i važno je da imamo veći broj žena u IT zanimanjima kako bi bile spremne za radna mjesta budućnosti. Siemens je konzervativna tvrtka koja je tradicionalno muške strukture zaposlenika, a u nadzornom odboru i upravama smo kvotama osigurali nešto veći broj žena.“

Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave ističe da Belupo u potpunosti podržava inicijative koje osnažuju žene na upravljačkim pozicijama. To potvrđujemo vlastitim primjerom - u upravljačkoj strukturi imamo 60 posto žena. Isto tako, moja je prva suradnica, već godinama, na poziciji članice Uprave, na kojoj je zadužena za upravljanje sektorima Proizvodnje, Riznice, Računovodstva, Nabave te Kontrole kvalitete. 

„Usudio bih se ustvrditi da naš uspjeh temeljimo na dobrom sustavu procjene radnog učinka i razvoja zaposlenika koji svima pruža istu šansu, a najboljima priliku za preuzimanje najizazovnijih i najzahtjevnijih pozicija“, kazao je Hrvoje Kolarić i dodao da jednako kao što netko koristi argument da obiteljske obaveze sputavaju žene u radu, tako je moguće interpretirati njihovo iskustvo istodobne izgradnje karijere i brige o obitelji kao posebnu sposobnost 'multitaskinga' te visoku razinu snalažljivosti, neupitno iznimno korisne u poslu.

„Često me pitaju kako se u organizaciji, poput naše, odupiremo fenomenu staklenog stropa. Moj je odgovor uvijek isti - vjerom u sebe i upravljanjem svojom karijerom. Kvalitetan kadar danas na tržištu rada ima izbora, a Belupo svima pruža jednake prilike. Vjerujem da u takvom okružju žena može ulagati u sebe i izgraditi svoju karijeru u skladu sa svojim ambicijama i biti menadžer na onaj način koji smatra ispravnim. Belupo je je najbolji primjer ovog uvjerenja, izjavio je predsjednik Belupove Uprave.

Zaključno, teme zastupljenosti žena na tržištu rada i mogućnosti njihova napredovanja ne tiču se samo žena, već društva u cjelini. Iako određen napredak u ovom segmentu postoji, on i dalje nije dovoljan te je potrebno značajnije ubrzati njegov rast. Veća uključenost žena na upravljačkim pozicijama dugoročna je korist i za tvrtke, kako pokazuju svjetske studije koje se bave istraživanjem ove problematike. HUP će se nastaviti zalagati za sve inicijative koje doprinose poboljšanju ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj te koje ženama olakšavaju ulazak na tržište rada te razvoj njihovih karijera.