Mediji

Belupo i Podravka na Festivalu zdravlja u zagrebačkom parku Maksimir

23.05.2022.

natrag

Prvi i najteži korak prema zdravlju, moramo učiniti sami

Treći po redu Festival zdravlja okupio je ovog vikenda u zagrebačkom parkom Maksimir liječnike, nutricioniste, fitness trenere i brojne druge stručnjake, kreirajući tako najraznovrsniji program dosad. Središte zdravog življenja posjetili su brojni naši sugrađani želeći saznati više, naučiti bolje, pomaknuti svoje granice, ali i provjeriti te poboljšati svoje zdravlje.

Na Festivalu su u subotu od 10.00 do 14.00 sati, u svojstvu sponzora sudjelovali Belupo i Podravka. Bila je to prigoda za predstavljanje novih okusa O'Plant biljnih napitaka, ali i analize sastava tijela – indeksa tjelesne mase, udjela vode, masti te mišićne mase u organizmu.

U suncem okupanom parku, na pretoplih 32 Celzijeva stupnja nutricionistice Belupa, Podravke i DB Srebrnjak strpljivo i predano mjerile visinu, težinu i interpretirale  rezultate mjerenja stotinjak naših sugrađana te savjetovale o pravilnoj prehrani.

Za razliku od prethodnog mjerenja, u srpnju 2021. kada smo u sklopu Ljeta na Zrinskom u Koprivnici, konstatirali da su rezultati Koprivničanaca bili nešto bolji od hrvatskog prosjeka, ovog smo puta primijetili da su sve dobne skupine ostvarile iznadprosječne rezultate mjerenja. Ljudi su osvijestili da  smo za vlastito zdravlje sami odgovorni te da prvi i najteži korak prema zdravlju, moramo učiniti sami. Naime, sjedilački način života sa široko dostupnim rafiniranim proizvodima i hranom s visokim udjelom masti i jednostavnih ugljikohidrata, najviše utječu na pojavu prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Prema navodu Eurostata iz 2019.g. Hrvatska je na vrhu u EU s čak 65% odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Upravo zbog toga,  debljina je postala jedan od vodećih uzroka invaliditeta i smrti, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ju je jednim od najvećih  globalnih, kroničnih  zdravstvenih problema u odraslih.

 

Ovo je super prilika za provjeriti važne parametre našeg zdravlja, rekla nam je Vesna. Njena je metabolička dob procijenjena za 15 godina manje od biološke. Rezultat je to, kaže Vesna,  života u skladu s prirodom. Od Jadranke smo čuli da je, zbog dijabetesa tipa 2, na režimu prehrane sa smanjenim udjelom masti i ugljikohidrata te  povećanim udjelom žive biljne hrane.

Rezultat njena mjerenja potvrđuje predanost promjeni životnog stila – Jadranka je smanjila udio masti i povećala udio mišićne mase, u odnosu na prethodno mjerenje.

Drugog  dana održavanja Festivala zdravlja nutricionistica Jelena Miličević iz Belupa sudjelovala je u panel raspravi Zdravo srce =  dug život, na temu kardiovaskularnih bolesti.

Njezini savjeti za pravilnu prehranu kod kardiovaskularnih bolesti.

 

·         Kontrolirati veličinu obroka

·         Svakodnevno prednost dati pretežno  namirnicama biljnog porijekla koje sadrže nutrijente važne  u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

·         Odabrati cjelovite  žitarice, jer su dobar izvori vlakana

·         Ograničiti količine zasićenih i trans masti za smanjenje kolesterola u krvi.

·         Odabrati zdravije masti -  nezasićene masti koje dolaze  iz maslinovog ili repičinog ulja, zatim iz plave ribe, avokada, orašastih plodova i sjemenki  (npr mljevene                lanene sjemenke bogate vlaknima i omega 3 masnik kiselinama),

·         Ograničiti unos soli (natrija) jer je važan  u prevenciji i regulaciji visokog tlaka

·         Ukoliko uz kardiovaskularni rizik postoji i povezani dijabetes ili debljina, potrebno je i to uzeti u obzir kod planiranja prehrane

·         Krenuti od pravovremenih malih, jednostavnih  promjena koje može usvojiti cijela obitelj i pretvoriti ih u životni stil, umjesto velikih promjena koje se provode kada            već postoji određeni rizik

 

 

Kako bi ponudili rješenje za prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, koja predstavlja ogroman javnozdravstveni problem znanstveno-istraživački tim Dječje bolnice Srebrnjak, Podravke i Belupa provodi  inovativni  projekt  pod sloganom „Hranom do zdravlja“.  Projekt je podržala i EU financijskim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., u visini 6,8 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta oko devet milijuna kuna.

 

Podsjetimo, projekt ima za cilj pronaći inovativne pristupe u kreiranju  zdravog načina života usvajanja zdravih životnih navika ali ima i za cilj pomoći potrošačima u savladavanju posljedica suvremenog načina života na zdravlje, prije svega prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.

Kako bi se pomoglo osobama s prekomjernom tjelesnom masom razvija se  klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept koji se temelji na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima, uključujući promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku.

 

Što jesti

 

Prilikom planiranja pravilnog  rasporeda i broja obroka kroz dan, važno je na svom tanjuru odabrati nutritivno vrijedne ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa, bogate vlaknima, te kvalitetne proteine i  nezasićene masti, a poželjno je da pri tom date prednost namirnicama biljnog porijekla.

 

 

O'Plant napici

 

Prateći najsuvremenije trendove i rastući trend potražnje za proizvodima na biljnoj osnovi, Podravka nudi asortiman od 6 različitih proizvoda pod markom O'Plant na bazi badema, zobi i riže. Ono što O'Plant proizvode čini drugačijima je da su svi proizvodi s izvorskom vodom, bez dodanog šećera i izvrsnog prirodnog okusa. O'Plant biljni napitci se izvrsno kombiniraju sa žitaricama za doručak, dječjom hranom, slasticama, voćem, kavom ili koriste kao sastojak u pripremi raznih slanih i slatkih jela.

Potpuna  promjena životnog stila počinje malim koracima, prije ranojutarnjeg brzog hodanja  osigurajte svom organizmu obrok spravljen od žitarica,  sjemenki i biljnog O'plant  napitka.