Mediji

26. Dani Belupa - 4. Industrijska revolucija

04.10.2019.

natrag

Stručnjaci kažu da je umjetna inteligencija tehnologija s iznimno velikim potencijalom koji će se tek pokazati na tržištu i u svim vidovima poslovanja. Umjetna inteligencija će promijeniti svaku industriju kao što je to učinila električna energija prije stotinjak godinama.

Stručnjaci kažu da je umjetna inteligencija tehnologija s iznimno velikim potencijalom koji će se tek pokazati na tržištu i u svim vidovima poslovanja. Umjetna inteligencija će promijeniti svaku industriju kao što je to učinila električna energija prije stotinjak godinama. Već svjedočimo brojnim transformacijama u našem svakodnevnom životu kao i u mnogim poslovima, a upravo raspravljamo o primjeni umjetne inteligencije u medicini i u ljekarništvu, čulo se na drugoj panel diskusiji, pod nazivom „4. Industrijska revolucija – automatizacija i digitalizacija u ljekarništvu“, na kojoj su sudjelovali, Sergio Galošić – predsjednik Uprave Klimaopreme, Žolt Tripolski – vlasnik Ljekarne Tripolski, Ana Soldo, magistra farmacije  – predsjednica Hrvatske ljekarničke komore i Prof. dr. sc. Bojan Jerbić – Fakultet Strojarstva i brodogradnje.

Tko je Ronna neurokirurški robot  4. generacije, u čemu je Ronna bolja od konkurencije, gdje je i kako funkcionira ljekarna u kojoj radi robot, kakav je suživot ljekarnika i robota, samo su neka od zanimljivih pitanja, čije su odgovore dali naši panelisti.

Ronna je hrvatski neurokirurški robot koji je u Londonu osvojio prvo mjesto najbolje inovacije, a u Kliničkoj bolnici Dubrava s njom svaki dan radi tim ljudi.

- Operacije su tako brže, preciznije, ali i sigurnije - kazao je Prof.dr.sc. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC Dubrava.

- Projekt Ronna razvijao se desetak godina te je u njega uloženo puno vremena, truda, znanja i vještina naših stručnjaka raznih profila, kazao je Prof. dr. sc. Bojan Jerbić – Fakultet Strojarstva i brodogradnje., jedan je od njegovih kreatora.

Što se pak tiče robota u ljekarništvu, saznajemo kako je Ljekarna Tripolski u Osijeku, vlasnika Žolta Tripolski, prva ljekarna u Hrvatskoj u kojoj robot traži i izdaje lijek.