Karijera

Mitja Posavec, mr. pharm., direktor sektora Razvoj poslovanja i registracije

05.02.2020.

natrag

Godi mi voditi tim koji ima dobru energiju, motivaciju i ideje. Svoju ulogu vidim u tome da ga vodim tako da im omogućim stjecanje iskustva i znanja potrebnih za razvoj i rast, jer s time raste i naša kompanija.

Mitja Posavec, mr. pharm., predvodi sektor Razvoj poslovanja i registracije od 2017. godine u kojem radi pedesetak zaposlenika. Dugogodišnje profesionalno iskustvo na rukovodećim pozicijama mr. Posavec stjecao je i na poslovima razvoja poslovanja, transfera tehnologija, istraživanja i razvoja te GMP aktivnostima iz područja generičke farmaceutske industrije. Više o tome kako se snašao na poziciji direktora u Belupu, o svojim suradnicima i korporativnoj kulturi pročitajte u nastavku.

B Prošle su  dvije godine otkako ste zaposleni u Belupu, na poziciji direktora sektora Razvoja poslovanja i registracija. Je li ovo radno mjesto i ova kompanija ispunila Vaša očekivanja?

Kada sam dolazio, nisam poznao Belupo da bih mogao realno postaviti ciljeve no u tome sam vidio izazov kojemu sam se veselio. Sada mogu reći da sam zadovoljan svojim dolaskom u Belupo i do sada učinjenim. Očekivanja su dobrim dijelom ispunjena, a neka su ostala da ih ispunimo. Znači još imamo šta odraditi i to je dobro.

B Koja je razlika u korporativnoj kulturi Belupa u odnosu na druge farmaceutske kompanije u kojima ste radili?

Mislim da, bez obzira na veličinu kompanije, sve počinje na vrhu. U kompanijama koje imaju postavljene strategiju i viziju uprava svojim primjerom vođenja kompanije daje glavni impuls zaposlenicima kompanije te određuje njezinu kulturu i s time prepoznatljivost. Taj dio je u Belupo dobro posložen.

Sviđa mi se i kako su postavljene odgovornosti direktora u kompaniji te mjera autonomnosti koju imamo u svojem radu sukladno tim odgovornostima.

Utjecaj vlasnika kompanije ovisi od strukture tih/tog vlasnika pa je negdje veći, a negdje manji no uvijek dobronamjeran kada kompanija posluje sukladno s ciljevima ili ih premašuje.

B Svakoga dana „prevalite“ tristotinjak kilometara, živeći u drugoj državi… poželite li se ponekada preseliti u Koprivnicu/Zagreb?

Iskreno, nemam (više) te želje. Dolaskom u Belupo postojala je mogućnost da potražim neko stacionarno rješenje za taj logistički izazov, ali sam tijekom vremena zaključio da mi takvo rješenje ipak ne treba, odnosno ne donosi neke dodane vrijednosti osim u nekim izoliranim slučajevima. Vrijeme putovanja nastojim iskoristiti na najbolji mogući način tako da u pravilu putovanje na posao služi za pripreme i razmišljanje o aktivnostima koje me čekaju, a povratak kući znam iskoristiti za diskusije s kolegama oko tema koje ne stignemo obaviti na poslu. No stoji da krajem tjedna ne trebam ni ''u'' od uspavanke za san.   

B Kako je biti na čelu tima mladih i ambicioznih ljudi, gdje vidite prostor za poboljšanja? Što Vi očekujete od njih i oni od Vas?

Godi mi voditi tim koji ima dobru energiju, motivaciju i ideje. Svoju ulogu vidim u tome da vodim taj tim tako da im omogućim da dobiju iskustva i znanja potrebna za razvoj i rast, jer s time raste i naša kompanija. Očekujem da budu motivirani i fokusirani za rad, da budu željni i spremni učiti i širiti svoja znanja. Radimo u industriji u kojoj su promjene česte, a pravila se više-manje samo zaoštravaju, stoga je jako važno da poznajemo ta pravila, da smo svjesni njihovih promjena, da razumijemo njihove posljedice kako bi onda mogli reagirati i raditi na najbolji mogući način.

B Član ste Tima za portfelj i Upravljačkog odbora LSS transformacije Belupa. Koje su nam promjene potrebne, da bismo bili brži i efikasniji…

Kratkoročno, moramo početi bolje komunicirati međusobno, dosta toga znamo, dosta toga odradimo, ali nam učinak nije uvijek najbolji nekada baš zbog „loše“ komunikacije. Moramo si uzeti koju minutu više da poslušamo jedni druge, kako bi bolje razumjeti situacije te sukladno donijeli ispravne odluke.   

Dugoročno, moramo razvijati ljude da stječu nova znanja, omogućiti im da to znanje testiraju i potvrde na dobrim primjerima. S time ćemo graditi naše samopouzdanje i nove uspjehe.

B Mitja Posavec u slobodno vrijeme?

Muž jedne žene i otac dvoje djece :). Sretno sam oženjen i sa suprugom Natašom imamo dvoje tinejdžera. Obitelj je i glavni razlog, odnosno motiv za moje dnevne migracije. Moja karijera zahtijevala je dosta prilagođavanja i razumijevanja moje obitelji pa nas je posljedično još više povezala. Supruga uspješno radi u našoj industriji (štoviše radi u Belupo Slovenija) stoga imamo jedan za drugog razumijevanja u vezi s poslom i to uspješno usklađujemo s privatnim potrebama. U slobodno vrijeme volimo putovati zajedno, kada su djeca bila manja to je bilo više po ljetovalištima, a sada kako su starija kombiniramo odmaranje s istraživanjem lokalnih zanimljivosti posječene destinacije. Volim sport, a od zimskih sportova najdraža mi je košarka J. Svojedobno sam bio fan NBA košarke no te utakmica više ne uspijem izravno pratiti. No još uvijek se trudim par puta tjedno i sam ubaciti što više lopti u koš.