Zatvori

Povijest

Prvih deset godina tvornice lijekova i počeci kozmetike

1970.

Podravka se počinje pripremati za farmaceutsko-kemijsku proizvodnju odnosno stvara pretpostavke ulaska na novo strateško poslovno područje

1971.

Gradi se prva suvremena tvornica lijekova.

1972.

Prva tvornica lijekova Belupo, puštena je u rad u jesen 1972. godine u Ludbregu. Tvornica počinje rasti.

Tvornica lijekova i kozmetike na Danici

1980.

Brzi razvoj i širenje proizvodnih programa uvjetuju gradnju nove tvornice u Koprivnici, gdje je i danas sjedište tvrtke.

1981.

Novom tvornicom lijekova na Danici 1981. počelo je i novo razvojno razdoblje Belupa. U proizvodnom programu Belupa 80-tih godina vrlo važna novina bilo uvođenje proizvodnje kozmetičkih proizvoda.

1982.

Već u 1982. godini Belupo je i za izvoz nudio vrlo široku lepezu različitih gotovih lijekova, što najbolje dokumentira širenje proizvodnje. Stvoreni su potrebni uvjeti za moderniju proizvodnju i proširenu lepezu lijekova humane i veterinarske medicine.

Prestrukturiranje i nova tvornica lijekova

1991.

Organizacijsko prestrukturiranje, značenje nove tvornice lijekova i razvoj proizvodnog programa

1996.

Belupo je sa stalnim rastom proizvodnje i poslovnih rezultata te s ambicioznim planovima razvoja dočekao svoju 25. godišnjicu

1999.

Gradnja nove tvornice krutih oblika lijekova na 7.000 četvornih metara najveći je, ali i najvažniji objekt u farmaceutskom kompleksu Belupa na ukupno 15.000 četvornih metara. Tvornica potpuno omogućuje neprekinuti proces operativnih postupaka odnosno protok materijala i radnika kroz prostore koji su fizički povezani, što je čini jedinstvenom u ovom dijelu Europe.

Desetljeće uspona i izvozne orijentacije

2002.

Osnovana tvrtka kćer u Sloveniji sa sjedištem u Ljubljani

2003.

Kristalna kugla za Event projekt godine, FESTO 2001., Opatija, Hrvatska

Belupo je dobitnik nagrada - OTC NEWS Marketing & Creative Award 2002, Kopenhagen, Danska; Grand Global The Best In Healthcare Communication Worldwide 2002, The New York Festivals, New York, SAD

Osnovana tvrtka kćer u Slovačkoj sa sjedištem u Bratislavi

2004.

Izgrađena tvornica polukrutih i tekućih oblika lijekova na površini od 2.035 m2. U to vrijeme najmodernija tvornica odgovor je na izazove globaliziranog tržišta. Od 2.035 četvornih metara 1.760 čine tzv. čiste sobe. Ukupna proizvodnja provodi se prema GMP standardima i odredbama FDA, a godišnji kapacitet nove tvornice iznosi 50 milijuna pakiranja.

2005.

Izgrađen objekt kontrole i osiguranja kakvoće na 2.400 m 2 . Objedinjenjem mikrobiološkog laboratorija te službi istraživanja i kontrole kakvoće osigurana je učinkovitost službi ključnih za kvalitetu i razvoj proizvoda.

2007.

Osnivanje ljekarničke ustanove- DELTIS pharm (11 ljekarničkih jedinica)

2008.

Stjecanje većinskog udjela u Farmaviti -farmaceutska tvrtka u Bosni i Hercegovini

2009.

Belupu „Zlatni ključ“ za najboljeg hrvatskog izvoznika u BiH

Jačanje pozicije u regiji i izgradnja tvornice za budućnost

2012.

Peti put zaredom Belupo, dobitnik kristalne statue i Certifikata Poslodavac Partner Grupe Selectio.

Treći put zaredom Neofen proglašen pobjedničkim brandom istraživanja Trusted Brands u kategoriji sredstva za ublažavanje bolova.

2013.

Belupo je proširio skladišni kapacitet gotovih lijekova.

Formiranje poslovnog modela sinergije prehrane i farmaceutike u razvoju hrane s dodatnom zdravstvenom koristi uz osnovne prehrambene vrijednosti.

Osnovana su predstavništva u Poljskoj, Ukrajini i Kazahstanu.

Belupu dodijeljena Zlatna kuna za najuspješnije veliko trgovačko društvo u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Farmavita izabrana za Najpoželjnijeg poslodavca u organizaciji Development studija i portala Posao.ba.

2014.

Ministarstvo gospodarstva Belupu dodjeljuje status nositelja poticajnih mjera za projekt Nove tvornice lijekova.

Belupu izdano rješenje i dozvola za promet na veliko lijekovima.

Farmavita – najpoželjniji poslodavac u sektoru farmacije u BiH za 2014.

Farmavita osnovala predstavništvo u Prištini na Kosovu.

2015.

Položen temeljni kamen nove tvornice krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova

Lupocetu dodijeljen Best Buy Award Health 2014/2015. u kategoriji sredstva protiv glavobolje.

Neofenova radijska kampanja Najava proglašena najboljom na Danima komunikacija Effie i IdejaX i nagrađena u kategoriji Zdravlje, ljepota i moda.

Potpisan je Sporazum o suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu za znanstvenostručnu i nastavnu djelatnost.

Otvoren novi poslovno-skladišni objekt Farmavite.

2016.

Belupove tvornice budućnosti dobile uporabnu dozvolu.

Belupu je uručena Zahvalnica za potporu znanstvenom radu Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

2017.

Belupu dodijeljena nagrada za kontinuirano investiranje na izboru za najbolje velike, srednje i male proizvodne investicije “Lider invest”.

Belupu uručeni digitalni certifikat bonitetne izvrsnosti A+ za 2017. godine.

Završetak četverogodišnje gradnje Belupovih tvornica krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova na 20.608 m2. Nove tvornice su trenutno najveća greenfield investicija u Hrvatskoj, u koju je uloženo više od 535 milijuna kuna. Nove Belupove tvornice budućnosti opremljene su najsuvremenijom tehnologijom koja rezultira proizvodnjom lijekova s dodanom vrijednošću.

2018.

Belupu dodijeljen Zlatni ključ za najvećeg izvoznika u Rusku Federaciju u 2017. godini.

Belupo i Institut Ruđer Bošković potpisali sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji.

Lider Invest 2018. – Belupu dodijeljena nagrada za najbolju proizvodnu investiciju u Republici Hrvatskoj u 2017. godini.

2019.

Uvedena serijalizacija
Nakon opsežnih priprema i dugotrajnih napora na projektu uspješno je započela nova faza u životu Belupa: Serijalizacija lijekova na recept, čime su ispunjeni zahtjevi Direktive EU 2011/62 i Delegirane Uredbe Komisije EU 2016/161 vezane uz zaštitu lijekova od krivotvorenja.

„Zlatni ključ“ za Belupo
Udruga Hrvatski izvoznici 5. je lipnja, 2019., u sklopu 14. konvencije hrvatskih izvoznika održane pod nazivom “Uloga izvoza u modernoj gospodarskoj politici”, Belupu dodijelila “Zlatni ključ” za najboljeg izvoznika na tržište Ruske Federacije u 2018. godini.

Hrvoje Kolarić izabran za člana Izvršnog odbora HUP-a
Vijeće članova Hrvatske udruge poslodavaca na svojoj je posljednjoj sjednici održanoj u svibnju, jednoglasno izabralo Hrvoja Kolarića, člana Uprave Podravke i predsjednika Uprave Belupa, za člana Izvršnog odbora – kolektivnog tijela upravljanja poslovanjem HUP-a.

Certifikat ISO9001:2015
Certifikacijska tvrtka SGS Adriatica d.o.o. završila je 12. lipnja 2019. ocjenu sustava kvalitete Belupa te donijela odluku o dodjeljivanju ISO 9001:2015. certifikata, koji je dio međunarodnog standarda za Sustave upravljanja kvalitetom. To veliko priznanje za Belupo predstavlja usklađenost sustava kvalitete s navedenom normom, odnosno u potpunosti potvrđuje primijenjeni “procesni” način razmišljanja te usmjerenost kupcu.

Certifikat ISO 13485:2016
Certifikacijska tvrtka UDEM Adriatic d.o.o. 4. je listopada Belupu dodijelila Certifikat ISO 13485:2016, međunarodno priznatu normu za sustav upravljanja kvalitetom u farmaceutskoj industriji. Certifikat ISO 13485 uključuje određene specifične zahtjeve za medicinske proizvode kao što su dizajn, proizvodnja, kontrola kvalitete, skladištenje, prodaja i distribucija.

GMP inspekcija Ruskog regulatornog tijela
GMP inspekcija Ruskog regulatornog tijela boravila je u Belupu od 2. do 6. prosinca radi obnove GMP certifikata. Inspekcija se provodi svake 3 godine i temeljem GMP certifikata Rusije Belupo može u narednom razdoblju slobodno izvoziti svoje lijekove i prometovati njima na tržištu Rusije.

Good Manufacturing Practice (GMP)
Inspekcija Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provjerila je sve sustave sukladno EudraLex - Volume 4 - Good Manufacturing Practice (GMP) guidelines Part I, prema svim poglavljima i annexima te utvrdila da Belupo ispunjava uvjete dobre proizvođačke prakse i može svoje lijekove distribuirati na tržišta Europske Unije i ostala tržišta koja priznaju EU GMP certifikat.

Certifikat bonitetne izvrsnosti AAA za 2019. godinu
Prema kriterijima poslovnog uspjeha, Belupo d. d. je uvršten među 2,37 % najboljih poslovnih subjekata u Hrvatskoj te potvrdio AAA standard bonitetne izvrsnosti –objavila je analitička kuća Bisnode.

2020.

CERTIFIKACIJE SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM
Tijekom 2020. provedene su dvije redovne certifikacije odnosno godišnje provjeresustava upravljanja vezane uz ISO 9001:2015 te ISO 13485:2016 standarde.Obzirom da još uvijek vladaju okolnosti izazvane epidemijom SARS Cov-19virusom te nemogućnost fizičkog dolaska auditora, provjere su provedene putemodgovarajuće web platforme (Microsoft Teams).

TIHOMIR HEĐER IMENOVAN ZA ČLANA UPRAVE BELUPA
Tihomir Heđever, dipl.oec., u kompaniju dolazi iz multinacionalne revizorskekompanije KPMG, s pozicije starijeg menadžera u Odjelu revizije. Iskusan jeprojekt menadžer, koji se tijekom 12 godišnjeg iskustva dokazao kroz financijskosavjetovanje pedesetak klijenata. Značajno iskustvo ima i u provođenjudubinskog snimanja poslovanja, a sudjelovao je i na sekundarnoj javnoj ponudidionica klijenta. Između ostalog vodio je i nadzirao brojne revizorske angažmane.Aktivni je član britanske asocijacije ACCA, globalnog tijela za profesionalne računovođe.