Mediji

Simpozij o samoliječenju i sigurnosti pacijenta

05.12.2018.

natrag

Simpoziju o samoliječenju i sigurnosti pacijenta s ciljem edukacije i trajnog usavršavanja farmaceuta, u organizaciji Sektora bezreceptnih prozvoda održan je jučer u Zagrebu u Hotelu Sheraton...

Simpoziju o samoliječenju i sigurnosti pacijenta s ciljem edukacije i trajnog usavršavanja farmaceuta, u organizaciji marketinga održan je jučer u Zagrebu u Hotelu Sheraton. Više od 400 sudionika iz Zagrebačke županije i okolice, u blagdanskom je ozračju aktivno raspravljalo o trendovima u samoliječenju, komunikaciji kao jednoj od najvažnijih vještina između ljekarnika i bolesnika, simptomima, dijagnostici, liječenju boli i sl.
Prije početka stručnih predavanja skup je pozdravio Ivo Mušura, direktor tržišta RH te naglasio kako je iznimno ponosan na ovoliki odaziv farmaceuta te dodao kao su u našu kompaniju svih ovih godina ugradili dio sebe, svoje prošlosti i kako vjeruje da će i u godinama koje dolaze biti upravo uz Belupo. Svima je od srca zaželio ugodne blagdane i sretnu nadolazeću nam 2019. godinu.
Prvo predavanje održala je prof. dr. sc. Ervina Bilić, prim. dr. med., specijalist neurolog, Predstojnica Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, v.d. voditelja Odjela za neuromuskularne bolesti Klinike za neurologiju KBC Zagreb, Voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju, pod nazivom „Što kad je bol neobična?“. Za liječenje bilo kojeg oblika boli ključno je saslušati bolesnika, objasniti mu da je važno lijek uzeti na početku boli i u dovoljnoj dozi te savjetovati mu praćenje i vođenje dnevnika boli. Na taj način možemo bolesniku i boli pristupiti kvalitetno što u konačnici dovodi do optimalnih rezultata i obostranog zadovoljstva, u svom je predavanju istaknula prof. dr. sc. Ervina Bilić, prim. dr. med.
U drugom predavanju pod nazivom „Smijemo li i kako liječiti erektilnu disfunkciju kod kardioloških bolesnika?“, koje nam je održao mr.sc. Stjepan Kranjčević dr.med., spec. internist- kardiolog, s KB Merkur, istaknuto je kako je problem erektilne disfunkcije (ED) muškaraca star vjerojatno koliko i ljudski rod te kako erektilna disfunkcija zahvaća oko 19% muškaraca starijih od 20 g, a učestalost iste raste s godinama starosti.
Ana-Marija Rusan, dr.med.dent., održala je predavanje na temu „Trendovi u samoliječenju“, u kom je naglašeno kako se trendovi u samoliječenju mijenjaju s obzirom na generacije koje dolaze. To su upravo milenijalci koje često nazivaju i generacijom “Rx” zbog sklonosti korištenja i pozitivnom stavu prema receptnim lijekovima, OTC lijekovima, dodacima prehrani, ali i nedopuštenim sredstvima koja povećavaju njihove umne i fizičke sposobnosti, naglasila je Ana-Marija Rusan, dr.med.dent.
Komunikacija je jedna od najvažnijih vještina ljekarnika za uspostavu dobrog odnosa s bolesnikom i članovima njegove obitelji. Ljekarnik će u svojoj kliničkoj praksi komunicirati s bolesnikom i do nekoliko stotina tisuća puta. Jednako tako, treba činiti sve kako bi se podigla razina informiranosti i educiranosti bolesnika i šire javnosti, jer i bez toga nema kvalitetne komunikacije i partnerstva. Samo kroz našu kreativnost i zajedničko činjenje dobra za ljude koji pate, možemo se dobro i mi osjećati. Sve je u ljudskom odnosu. Čovjek čovjeku treba biti lijek u svom je predavanju s nazivom „Pacijent u ljekarni - izazovi u komunikaciji“, naglasila prof. dr. sc. Marijana Braš, dr. med., spec. psihijatar, KBC Zagreb. U sklopu ovog predavanja predstavljena su iskustva te primjeri iz prakse koje je magistrama farmacije prikazala Martina Baričević, mr. pharm., Ljekarne Deltis pharm.  
Sudjelovanje na simpoziju je bodovano prema pravilniku HLJK. Nakon predavanja organiziran je prigodan domjenak, te je druženje s gostima nastavljeno u ugodnoj atmosferi.